Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Διακοσμηση σπιτιου, ο φωτισμος, τα χρωματα, τα υλικα διακοσμησης

Όταν θελήσετε να δημιουργήσετε από την αρχή ένα δωμάτιο είναι αρκετά σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη σας τα τετραγωνικά που θα καταλάβει η επίπλωση καθώς και πλήθος άλλων κανόνων όπως είναι η θέση που θα τα τοποθετήσετε π.χ. πριν προμηθευτείτε μία πολυθρόνα η μία μπρεζέρα κάντε μια πρόχειρη κάτοψη του χώρου που θα τα τοποθετήσετε και μετρήστε κατόπιν τον όγκο που καταλαμβάνουν. 
Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι και η πλευρά που θα κάθεστε, π.χ. αν θα πρόκειται για ένα έπιπλο γραφείου να έχετε τον φυσικό φωτισμό όταν θα διαβάζετε από πίσω η από αριστερά σας. θυμηθείτε ότι πάντοτε πρέπει να αφήνετε ελεύθερο χώρο πρόσβασης και διέλευσης.  Όταν σχεδιάζω χώρους φροντίζω πάντοτε να αφήνω ελεύθερο χώρο για την κίνηση ενός ατόμου με δυσκολία κίνησης, έτσι έχω εξασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών θα μπορεί να κινείται άνετα ακόμη και αν πρόκειται για μια γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης. 


ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ 

Το πρώτο κύριο βήμα στη διαδικασία διακόσμησης του υπνοδωματίου μας, είναι να επιλέξουμε πρώτα από όλα τα υλικά και τα βασικά χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε για τους τοίχους του χώρου σας. Το επόμενο σας βήμα θα είναι να διαλέξετε και τα έπιπλα που σας αντιπροσωπεύουν ως χρήστες του χώρου. 



Κάποιοι κανόνες που πρέπει να θυμάστε:

Πριν κάνετε την επιλογή επίπλωσης
Η παρότρυνση μου, η συμβουλή μου αν θέλετε είναι να μην " πνίξετε " την κρεβατοκάμαρα σας με πολλά έπιπλα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ελεύθερος χώρος στο δωμάτιο του ύπνου.  Να θυμάστε ότι η κυκλοφορία του χρήστη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη. Γενικά , αν μπείτε στη λογική του να γεμίσετε την κρεβατοκάμαρα σας (ειδικά αν είναι ο χώρος αυτός λίγων τετραγωνικών μέτρων) με έπιπλα, κομοδίνα, ντουλάπες, κ. λ. π, οι πιθανότητες είναι ότι η κρεβατοκάμαρά σας θα γεμίσει ασφυκτικά και εσείς θα μπορείτε μετά βίας να τη διασχίσετε. Μην ξεχνάτε ότι συνήθως χρησιμοποιούμε τον χώρο της κρεβατοκάμαρας και χωρίς φωτισμό, ιδίως το βράδυ όταν θα σηκωθούμε για κάποια ανάγκη μας.  Αν λοιπόν ο χώρος της κρεβατοκάμαρας, είναι μικρός (όπως στα περισσότερα διαμερίσματα) τότε αποφύγετε τα μεγάλα σε όγκο κρεβάτια ή τα κρεβάτια με ψηλά κεφαλάρια. Μην ξεχνάτε ότι όσο χαμηλότερο  είναι το κεφαλάρι, τόσο περισσότερος χώρος υπάρχει κάθετα πάνω από το κρεβάτι, άρα περισσότερος χώρος για κάποια ράφια κ.α. , να θυμάστε ότι με καλές επιλογές επίπλωσης θα κάνετε το χώρο ύπνου να μοιάζει μεγαλύτερος. Στην περίπτωση που η κρεβατοκάμαρα σας είναι αρκετών τετραγωνικών μέτρων, π.χ. 20 τ. μ. τότε σαφώς και δεν ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί και πάλι όμως καλό θα ήταν να είστε συνετοί και συγκεκριμένοι με τις επιλογές επίπλωσης.


Σε σχέση με τις επιφάνειες στους τοίχους
Για την διακόσμηση των τοίχων σας δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Μπορείτε να τοποθετήσετε στους τοίχους κορνίζες με φωτογραφίες δικές σας ή ακόμη ένα δύο πίνακες  ζωγραφικής. Για την οροφή του δωματίου προτιμήστε το λευκό χρώμα, η κρεβατοκάμαρα σας θα φαίνεται να έχει μεγαλύτερο ύψος και όσο για τους τοίχους χρησιμοποιήστε πιο ουδέτερα χρώματα για να κάνουν το χώρο να μοιάζει πιο ζεστός και πιο ευρύχωρος. Ειδικά στην περίπτωση που έχετε μικρή κρεβατοκάμαρα θα είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε ένα μεγάλο καθρέπτη (όχι απέναντι από το κρεβάτι) και γενικά φωτεινά διακοσμητικά αντικείμενα για να δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. Τέλος επιλέξτε ένα τοίχο ελεύθερο, χωρίς πίνακες, καθρέπτες, καθώς συμβάλλει στην αίσθηση ότι ο χώρος είναι πιο μεγάλος και άνετος.


Σε σχέση το θέμα πίσω από το κρεβάτι
Χρησιμοποιήστε τον τοίχο πίσω από το κρεβάτι ως θεματικό κάδρο (focal point) δώστε του  έμφαση με κάποιο έντονο χρώμα, η τοποθετήστε  μία ταπετσαρία ως διακοσμητικό στοιχείο.


Σε σχέση τα λευκά είδη
Αποφύγετε τις βαριές κουρτίνες που απομονώνουν το φως και καταλαμβάνουν όγκο όταν είναι κλειστές. Η καλύτερη επιλογή είναι τα πιο διάφανα υφάσματα, ή ακόμα και εναλλακτικούς τρόπους σκίασης όπως είναι οι κουρτίνες  Roman.


Σε σχέση με το φωτισμό
Τελευταίο σημαντικό σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξετε στη όλη διακόσμηση της κρεβατοκάμαράς σας είναι ο  "καλός " φωτισμός.  Οι τάσεις που κυριαρχούν και κατά την γνώμη μου θα παίζουν πάντοτε καθοριστικό ρόλο στο εσωτερικό design εξακολουθούν να περιλαμβάνουν στην κορυφή των διακοσμητικών προτάσεων το κλασσικό φως οροφής στο κέντρο του δωματίου μας αλλά υπάρχουν και επιπλέον επιλογές φωτισμού, σε αυτές τις προτάσεις  συμπεριλαμβάνονται τα διαφόρων ειδών φωτιστικά όπως είναι τα αμπαζούρ, τα φωτιστικά δαπέδου, οι απλίκες τοίχου ή τα μικρά περιμετρικά (τοποθετημένα σποτ) τα οποία δίνουν ιδιαίτερη αίσθηση στο χώρο σας ανάλογα με τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσετε, παράδειγμα  για να δείχνει το δωμάτιο μας μεγαλύτερο είναι απαραίτητο να  φωτίσουμε κάποιο πίνακα ή να τονίσετε κάποιο ιδιαίτερο διακοσμητικό αντικείμενο στο χώρο.


 Όταν θα θέλετε να κάνετε ανακαίνιση στο μπάνιο σας θυμηθείτε, τα περιοδικά που τυχόν είδατε κάνουν επαγγελματικές παρουσιάσεις με ιδιαίτερο φωτισμό, κάποιο πλακίδιο που φαντάζει τέλειο σε μια φωτογραφία δεν σημαίνει ότι θα δείχνει το ίδιο και στο δικό σας μπάνιο. Κατά την γνώμη μου προτιμήστε απλές και καθαρές γραμμές, υφές και χρώματα, προτιμήστε ποιότητα και θα έχετ τηρούμενων των αναλογιών ένα διαχρονικό μπάνιο, τέλος αποφύγετε να δείτε περισσότερα ολοκληρωμένα μπάνια από δέκα δεκαπέντε το πολύ, θα μπερδευτείτε και στην καλύτερη περίπτωση θα απογοητευτείτε.
 
Αν παρόλα αυτά θέλετε να φτιάξετε ένα μπάνιο ξενοδοχειακού τύπου, που σημαίνει πολυτέλεια τότε επιλέξετε μέσες λύσεις με έξυπνα τρυκ, το μπάνιο που βλέπετε έχουν την υποστήριξη εναλλαγής φωτισμού με υδρομασάζ. 



Δείτε ένα δωμάτιο κρεβατοκάμαρας 33 τετραγωνικών μέτρων με δικό του μπάνιο ξενοδοχειακού τύπου και ένα σπίτι εργένη με το μπάνιο του σε ενιαίο χώρο .


Ας δούμε όμως και κάποια κρεβατοκάμαρα πιο κοντά στην πραγματικότητα, πρόκειται για νεοκλασικό δωμάτιο με επίπλωση μασίφ σε ζεστά γήινα χρώματα, το δωμάτιο είναι 14 τετραγωνικά και τα ανοίγματα των παραθύρων που βλέπετε έγιναν μεγαλύτερα για περισσότερο φυσικό φωτισμό. Να θυμάστε ότι όταν διακοσμείτε ένα δωμάτιο είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη σας τη σημασία των χρωμάτων καθώς και την δύναμη που έχουν στο να σας κάνουν να αισθάνεστε τουλάχιστον όμορφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: